A thai masszázsról


Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik, viszont ha elzáródik az energiaáramlás, zavara hosszabb távon különböző betegségek okozója is lehet. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van, a két órás masszázs során minden testrészen végigmegy a masszőr, a lábujjaktól a fejük búbjáig. Nyújtó gyakorlatokat is tartalmaz, bár nem az izmokra hat. A masszőrök nemcsak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroznak.

Az energiablokkok felszabadítása által helyreáll a test harmóniája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik ez által az immunrendszer, megszabadít a feszültségtől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat.

A masszírozást a földön végzik. Ennek az a filozófiai oka, hogy a masszőrnek és a paciensnek egy szinten kell lennie. De nagyon praktikus is, mert megkönnyíti a masszírozást, a masszőr az erőkifejtéshez nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és technikai elemeket használ. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárhol elvégezhető. A sokoldalú kezelés ideje két órás teljes testet átmasszírozó a testi és lelki egyensúlyt visszaállító gyógyító foglalkozás.

 

 

 

 

Hatásai:
 • nyugtató
 • relaxáló
 • pihentető
 • kikapcsoló
 • ellazító
 • feszültségoldó
 • fájdalomcsökkentő
 • egészségmegőrző
 • pszichoszomatikus terápiás
 

Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emellett kiváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére. Thai masszázs gyógyító hatása messze felülmúlja a konvencionális nyugati orvosi terápiákat néhány területen, mint például az asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni helyreállás, végtagok mozgékonyságának helyreállítása agyvérzés után, hogy néhányat említsünk. A thai masszázs a test egészében futó tíz fő láthatatlan energiavonal elméletén alapszik. Nem az izmokat, hanem az akupunktúrás pontokat ingerlik, pontnyomásos technikával. Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van.

Thai masszás a teljes emberre hatással van mély anatómiai és fiziológiai szinten.

Olajos Thai masszázs

Gyakorlatilag megegyezik a Tradicionális Thai masszázzsal, ámde a csúszós bőr miatt bizonyos elemek (az ízületek "ropogtatása) kimaradnak belőle. Az olajok gyógyító, lazító hatása akkor érvényesül igazán, ha masszázst követően pár óráig nem zuhanyozunk le. A masszázst földre helyezett matracon végzik, és 1-2 órás időtartama alatt a terapeuta az egész testet átmasszírozza.

 

A thai masszázs eredete

thai masszázs  Indiából ered, az indiai buddhista közösségek, szerzetesek által gyakorolt ájurvédikus technikákban gyökeredzik, mindazonáltal más kultúrák, például a kínai gyógyászat is hatottak rá.

Távol-keleti, ősi, tradicionális masszázsfajta, mely 2500 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt, gyakorlói több száz emberöltőn keresztül, kipróbált módszerek alapján őrizték meg és adták tovább tudásukat a mai napig. A thai masszázs célja az izmok nyújtásával, nyomásával, különböző testhelyzetek felvételével, a szabad energiaáramlás biztosítása, fájdalmak és merevségek oldása, rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása.

A Thaiföldön gyakorolt, híres gyógyító masszázs eredete Indiában keresendő. A tudomány méltán híres alapító atyja egy észak-indiai orvos Jivaka Kumarbacca (Dr. Zsivágó) volt. Buddha kortársa és közeli barátja. A Mester tanai kutatások szerint a buddhizmus terjedésével egyidejűleg érkeztek a mai Thaiföld területére, az i.e. 3.-4. században.

A legendás hírű orvos, ásványokkal, gyógynövényekkel és különleges technikákkal gyógyított. ő alapította meg Chiang Mai-ban (Thaiföld második legnagyobb városa) az első ilyen gyógymódokat, használó korházat, később iskolát is.

Szobrát a mai napig nagy becsben tartják, és tisztelettel övezik. Naponta friss ételt, virágot tesznek mellé, és füstölőt gyújtanak. Minden nap legalább egyszer elmondják a tiszteletére és a saját belső egyensúlyuk érdekében a páli nyelven fennmaradt mantrát.

A masszázs technikája szájról-szájra terjedt, általában a családokon belül. Valamint kolostorokban pálmalevéliratokon őrizték a tudást

A hagyományos thai masszázs - amelyet Thaiföldön "Nuad"-ként ismernek - eredete az indiai ayurveda- és jóga tanításokban rejlik, és a tradicionális kínai orvoslás hatására alakult ki. A technikákat már a Krisztus előtti 3. évszázadtól kezdve generációkon keresztül adták mindig tovább.

A nyelvhasználatban elterjedt "thai masszázs" kifejezés ellenére itt egy komplex kezelésről van szó, és nem pedig egy nyugati értelemben vett "anatómiai" masszázsról. A hagyományos thai masszázs az ún. teljességre törekvő gyógymódok közé tartozik, és abból indul ki, hogy a testben energia pályák (meridiánok) futnak. Ezeken fontos akupresszúrás pontok helyezkednek el, amelyeket a gyógyítási eljárásba bevonnak, és amelyeken keresztül az életenergia (Qi) működésbe hozható.

A masszázs lényeges elemei a következők:

 • akupresszúra-,

 • tágítási-, kopogó- és nyújtótechnika,

 • reflexzóna masszázs,

 • jóga elemek és "járás".

A hagyományos thai masszázsnál nem az izmok ellazítása áll az előtérben, hanem a meridiánok "megdolgozása" annak érdekében, hogy az energiaáramlást harmonikus egyensúlyba hozzák (yin és yang kiegyenlítése) és megerősítsék. Mint a többi távol-keleti gyógyítási koncepció, úgy a thai masszázs is elsősorban az egészség megőrzésére irányul.

A "megdolgozás" mindig egy-egy pontra irányul és pl. hüvelykujj- és hüvelykujjpárna nyomással, karral, könyökkel, lábbal, térddel vagy a lábfejjel történik. A kezelés a földön zajlik. A masszázs során a vendég kulturális-vallási okokból felöltözve fekszik. Egy "ülés" alatt Thaiföldön mindig az egész testre kiterjedő kezelést értik és rendszerint 1-2,5 órán keresztül tart.

Európai ember számára már maga a kezelés időtartama is a lelki nyugalom és ellazítás érzetét kelti. Sok nyújtógyakorlat megegyezik a hatha-jóga elemeivel.

 Peeling masszázs:

Az eljárás során apró kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket. A kezeléskor mérsékelt nyomást alkalmazunk. 
A tengeri só nem csupán közönséges nátrium-klorid (NaCl), azaz kősó, hanem számos egyéb iont tartalmaz, többek között kalcium-, magnézium- és vasionokat, amelyeknek frissítő hatásuk van. Együttes hatásuknak köszönhetően javítják a sejtek anyagcseréjét, növelik az oxigénellátottságukat. Lelassítják az öregedési folyamatot a bőrben, segítenek kisimítani az apróbb ráncokat. 
A faggyúképződést is szabályozzák, ezzel a zsíros bőrűeknek különösen nagy segítséget nyújtanak.

 

 

 

 

  © 2016 by www.masszazs-thai.hu